четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Да поставим паметна плоча на Никола Чунчев в Пазарджик

За да изградим своето бъдеще трябва да помним своето минало. За наше щастие в миналото на града ни има герои, които заслужават уважение, почит и памет. Един от тях е ротмистър Никола Иванов Чунчев, който виждате на снимката.

Благодарим искрено на нашия съгражданин Стоян Тачев, който е автор на следващата инициатива в Идеи за Пазарджик за поставяне на паметна плоча на Никола Чунчев като той е готов да осигури финансирането на изработката на плочата и нейното поставяне, но търси съдействие от Община Пазарджик за подходящо място. Но преди да разкрием идеята му в цялост, нека си припомним кой е ротмистър Никола Иванов Чунчев:

Ротмистър Чунчев е български кавалерийски офицер (20.12.1888 - 19.09.1916), роден в Пазарджик, син на първият избран кмет на Пазарджик Иван Георгиев Чунчев. Ветеран от войните за национално обединение, кавалер на ордена "За храброст". Посмъртно е произведен в майор. Погребан е в Добрич.

Загива само на 28 години като командир на четвърти ескадрон на Трети конен полк при хребета Балабанлий, в боя за Узунлар-Топрахисар, на 19.09.1916 г. За неговия героизъм може да прочетете повече на следния линк на приятелите от "Спортна библиотека".

За да почетем подвига му и да покажем, че той не е забравен Стоян Тачев предлага да поставим паметна плоча на видно място в града, а при възможност може самата градинка, където е поставена плочата, да носи неговото име. Може това да бъде и площад или улица по преценка на местните власти.

Ще потърсим съдействие от Историческия музей, Държавна агенция "Архиви" в Пазарджик и община Пазарджик за брошура, публикация или малка книжка за Никола Чунчев.

Очакваме и Вашите идеи за Пазарджик на нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/pzideas


Няма коментари:

Публикуване на коментар